ELiDOC

Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
30 Νοε

Συνεργασία μεταξύ BibLibre και ELiDOC

Οι δύο εταιρείες είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την υπογραφή, από την 1η Οκτωβρίου, συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας για να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα από τις ελληνικές βιβλιοθήκες και τους πολιτιστικούς φορείς.

Η Elidoc προσκομίζει τη βαθιά και πολύχρονη γνώση της του Ελληνικού περιβάλλοντος και η BibLibre την άριστη γνώση της όσον αφορά τα λογισμικά ανοιχτού κώδικα που απευθύνονται σε βιβλιοθήκες, ιδιαίτερα του ΚΟΗΑ, ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης βιβλιοθηκών, και του DRUPAL, λογισμικού ανάπτυξης Πυλών (Portals) πληροφόρησης, με ιδιαίτερο προσανατολισμό στις βιβλιοθήκες.

Ο κ. Paul Poulain, διαχειριστής της BibLibre, δηλώνει ευτυχής για την έναρξη αυτής της διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε με την παρουσίαση εκ μέρους του του ΚΟΗΑ στο 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, στη Θεσσαλονίκη, το 2011. Στο συνέδριο αυτό πιστοποιήθηκε ξεκάθαρα το έντονο ενδιαφέρον των Ελληνικών Βιβλιοθηκών για λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Ο κ. Ρόμπερτ Μόλχο, Διευθύνων Σύμβουλος της Elidoc, σχολιάζει αυτή τη συνεργασία: « Η ταχεία και συνεχής επέκταση των λογισμικών ανοιχτού κώδικα είναι σήμερα γεγονός, σε πολλούς τομείς εφαρμογής και η ποιότητα των καλύτερων εξ αυτών είναι απόλυτα αναγνωρισμένη. Η ελληνική συγκυρία υπογραμμίζει την προτεραιότητα που δίδεται σε λύσεις που διακρίνονται για την επιβεβαιωμένη λειτουργικότητά τους με περιορισμένο κόστος.

Με τη συνεργασία αυτή συνδυάζουμε την τοπική εμπειρία της Elidoc με την τεχνική εμπειρία της BibLibre, προσφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια λύση ΚΟΗΑ προσαρμοσμένη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική αγορά και προτείνοντας στις βιβλιοθήκες του χώρου αυτού ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης υψηλού επιπέδου, με διαρκή ανάπτυξη και βελτίωση, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς προβλήματα, μετά από την απαραίτητη μετάπτωση με την αποτελεσματική μας υποστήριξη. Στο ΚΟΗΑ οι δύο εταιρείας, προσθέτουν την εμπειρία τους στο DRUPAL, ένα κορυφαίο λογισμικό ανάπτυξης ιστοτόπων (CMS).

H εταιρεία BibLibre (www.biblibre.com) είναι Γαλλική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2007.

Σήμερα είναι από τους βασικούς παίχτες στον τομέα της, στην προσφορά υπηρεσιών και την εγκατάσταση σε λειτουργία λογισμικού ανοιχτού κώδικα σε βιβλιοθήκες και κέντρα τεκμηρίωσης. Η BibLibre υποστηρίζει σήμερα περισσότερους από 70 πελάτες στην Ευρώπη, κάθε μεγέθους, μεταξύ των οποίων 7 Γαλλικά Πανεπιστήμια, στην αξιοποίηση του ΚΟΗΑ και άλλων λογισμικών ανοιχτού κώδικα (Drupal, Piwik, JasperReports, Omeka).

Η εταιρεία Elidoc (www.elidoc.gr) είναι μια ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1989, πρωτοπόρος στο χώρο της αυτοματοποίησης βιβλιοθηκών στη χώρα, με περισσότερους από 50 πελάτες, στο Ακαδημαϊκό, Δημόσιο και Πολιτιστικό χώρο, Διαθέτει πολύτιμη εμπειρία στη βιβλιοθηκονομική επεξεργασία δεδομένων (Καταλογογράφηση) και στη μετατροπή και μετάπτωση δεδομένων. Την τελευταία δεκαετία η Elidoc επέκτεινε τις δραστηριότητές της στον τομέα των Μουσείων, των Αρχείων και της εκπαίδευσης από απόσταση. Τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία επενδύει στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, ανταποκρινόμενη στις σχετικές απαιτήσεις των Πανεπιστημίων και των Μουσείων.

Το ΚΟΗΑ (www.koha.community.org). Το ΚΟΗΑ είναι ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σύστημα Διαχείρισης Βιβλιοθηκών που απευθύνεται σε βιβλιοθήκες και κέντρα τεκμηρίωσης κάθε μεγέθους και κάθε τύπου, χάρις στις εξαιρετικά πλούσιες δυνατότητες παραμετροποίησης που διαθέτει. Αναπτύσσεται από διεθνή κοινότητα και υποστηρίζεται από πολυάριθμους επαγγελματίες στο χώρο των βιβλιοθηκών. Το ΚΟΗΑ διανέμεται κάτω από άδεια ελεύθερης χρήσης GNU/GPL. Το ΚΟΗΑ διαθέτει ένα OPAC με πλούσιες λειτουργίες τύπου Web 2.0, από τη χρήση εμπλουτισμένων ετικετών (tags) ως την επικοινωνία μέσω SMS, RSS, κλπ.

Το DRUPAL (www.drupal.org). To DRUPAL είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει την οργάνωση, διαχείριση και έκδοση στο Web μιας μεγάλης ποικιλίας περιεχομένου. Δεκάδες χιλιάδες άτομα, επιχειρήσεις και Οργανισμοί χρησιμοποιούν το DRUPAL για τη δημιουργία ιστοτόπων (Portal) κάθε μεγέθους και λειτουργικότητας. Το υποσύστημα DRUPAL “OPAC” (http://drupal.org/project/opac) επιτρέπει την επικοινωνία του Drupal με το σύστημα διαχείρισης μιας βιβλιοθήκης (υπάρχει ήδη σύνδεσμος με το ΚΟΗΑ και μπορούν να αναπτυχθούν και άλλοι).

Ετικέτες
sarantis

Μέλος για

1 έτος 1 μήνας